De wederzijdse impact van klimaat en bouw begrijpen en aanpakken

Klimaat Mitigatie

Hoe kunnen we onze impact op het klimaat indijken? Met relevante analyses, audits, certificering en monitoring, richten we ons op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen.

Levenscyclusanalyse & LCBI

Het verminderen van de milieu-impact gedurende de gehele levensduur van nieuwe ontwikkelingen en renovatieprojecten zal in de toekomst steeds meer aandacht krijgen. Dit wordt gestimuleerd door labels zoals LCBI en door de ontwikkeling van nationale en Europese wetgeving die gericht is op het beperken van deze impact.

Met een levenscyclusanalyse (LCA) kunnen we namelijk de milieu-impact van uw bouwproject door al zijn levensfasen beoordelen, en observeren waar die het grootst is. Denk aan de milieueffecten van het ontginnen van materialen, het produceren, transporteren, installeren, onderhouden, gebruiken van het gebouw, en het verwijderen van de bouwmaterialen aan het einde van de levensduur.

Wij kunnen een dergelijke analyse uitvoeren volgens kaders zoals Level(s) conform de EU Taxonomie. Daarnaast kunnen wij uw strategische plannen valideren om inzicht te krijgen in de Embodied en Operational Carbon van uw gebouw of infrastructuur. Dit doen we door onze uitgebreide kennis van LCA te combineren met onze expertise in duurzaamheidskaders en -labels zoals EU Taxonomie, Level(s), BREEAM, DGNB en LCBI, en met behulp van tools zoals TOTEM en OneClick.

Energie-audits & CRREM

Deze audits helpen u om energiebesparende maatregelen te identificeren, prioriteren en door te voeren, wat resulteert in lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk. Bovendien kunnen we de verzamelde gegevens vergelijken met de Paris Proof-paden volgens de CRREM-methodologie.

Het achterliggend doel is om het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van commerciële en publieke sectoren te beperken, en derhalve de opwarming van de aarde. Als uw energieverbruik en CO₂-uitstoot niet binnen de vooropgestelde marges vallen, riskeert u dat uw gebouw als een ‘stranded asset’ wordt aanschouwd.

Commissioning

Commissioning of inbedrijfstelling–bijvoorbeeld volgens BREEAM (MAN 04)–is het proces van het testen en afstellen van gebouwsystemen om ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren volgens de specificaties en ook de behoeftes van de gebruikers.

Zie het als een kwaliteitsbeheersingsproces voor het verifiëren en documenteren van de afgesproken prestaties van gebouwen en installaties. Onze meerwaarde is dat we onafhankelijk zijn in de beoordeling, los van het studiebureau en bouwteam. Dit roept meer vertrouwen en zekerheid bij de eigenaar of investeerder.

EPB & EPC

Een berekening van het Energieprestatie & Binnenklimaat (EPB) is verplicht bij nieuwbouwprojecten, renovaties, verkopen, en nieuwe huurcontracten. Specifiek in Vlaanderen, bestaat er sinds 2023 bovendien een nieuw, niet-residentieel Energieprestatiecertificaat (EPC) dat om de 5 jaar verkregen moet worden.

Naast de berekening en certificering kunnen onze energiedeskundigen u ook ondersteunen bij de validatie en monitoring van strikte objectieven in overeenstemming met nationale en Europese wetgeving, zoals de EU Taxonomie.

Klimaatadaptatie

We brengen de klimaatrisico's in kaart die van toepassing zijn op de locatie en de kwetsbaarheden van het gebouw ten aanzien van de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering. Een grondige beoordeling hiervan schept het nodige inzicht en is vaak ook verplicht, aldus de EU Taxonomie.

Klimaatrisicoanalyse

Hiermee beoordelen we de potentiële impact van klimaatverandering op zowel nieuwe als bestaande gebouwen, en infrastructuur. Denk aan overstromingsrisico's, hittegolven, extreme droogte, aardbevingen...
In een eerste fase brengen we de mogelijke klimaatrisico's in kaart, en dit op verschillende tijdshorizonten (op 20, 50 en 100 jaar volgens verschillende SSP scenarios). Vervolgens bekijken we de blootstelling en gevoeligheden van het gebouw in se. Dit aan de hand van een 50-tal parameters, gaande van de aanwezigheid van groene daken en zonnewering, tot de afstand van de bomen tot het gebouw en het recycleren van grijs water.
Zodoende krijgen we een idee van de sterktes en zwaktes waarmee men dan aan de slag kan gaan om het gebouw te ontwerpen of aan te passen. Deze audits kunnen ook ingezet worden in het kader van EU Taxonomie en duurzaamheidscertificeringen zoals BREEAM (WST 05).