Adaptief vermogen en hergebruiksaudit met inventaris
Het uitvoeren van een hergebruiksaudit met inventaris is de eerste stap om te beoordelen of een gebouw elementen bevat met hergebruikpotentie en om de uiteindelijke recuperatie te organiseren. Daarnaast kan in deze fase ook het adaptieve vermogen van het gebouw worden beoordeeld.
Door te evalueren hoe aanpasbaar een gebouw is aan toekomstige behoeften, kan worden bepaald of het op de lange termijn minder ingrijpende renovaties of aanpassingen nodig heeft, wat zowel financieel als milieutechnisch gunstig is.
Hergebruik draagstructuur
Wij evalueren de haalbaarheid van het hergebruik van de draagstructuur voor uw renovatieproject. Dit omvat een grondige technische inspectie en beoordeling van de staat en geschiktheid van de draagstructuur op het gebied van stabiliteit en brandveiligheid in relatie tot de nieuwe ontwerpeisen.
Hergebruik van draagstructuren vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen, en verlaagt derhalve de CO2-uitstoot, net als algehele kosten. Door de draagstructuur en materialen een tweede leven te geven, dragen we bij aan de circulaire economie.
Technische evaluatie herbruikbare en innovatieve materialen
Het hergebruik van bouwmaterialen en het gebruik van materialen om nieuwe innovatieve producten te maken, biedt veel milieu-, socio-economische en culturele voordelen.
In tegenstelling tot massaal geproduceerde nieuwe materialen–waarvan de technische kenmerken door de producent worden gemeten en verklaard bij het op de markt brengen–zijn hergebruikte en innovatieve materialen echter niet altijd voorzien van de nodige technische documentatie. Het zou verkeerd zijn om hergebruikte materialen als van mindere kwaliteit te beschouwen in vergelijking met nieuwe equivalenten.
Integendeel, in sommige gevallen hebben ze juist zeer interessante technische eigenschappen. Wij kunnen een geschiktheidsbeoordeling uitvoeren om maximale informatie te verzamelen en de technische prestaties te evalueren, en zekerheid te verschaffen hieromtrent:
- We beoordelen de documenten van het oorspronkelijke gebruik
- We stellen een risicoanalyse op (uitbreidbaar met brandveiligheid, toxische materialen, ...)
- We voeren een visuele inspectie van de materialen uit
- We kunnen de ontmantelingswerken opvolgen
- We testen de voorstellen en analyseren de resultaten
BIM & Digital Passports
Het gebruik van digitale modellen om de technische karakteristieken van een gebouw bij te houden, inclusief de gebruikte materialen, biedt aanzienlijke voordelen voor toekomstig onderhoud, herstel en hergebruik. Dit zorgt enerzijds voor betere documentatie, en maakt anderzijds uitgebreide levenscyclusbeoordelingen en -analyses mogelijk.
Samen kunnen we deze digitale modellen opzetten om de relevante technische kenmerken bij te houden, met behulp van onze geavanceerde inspectie- en 3D-laserscantechnieken.
Safety in Circularity
Dit attest–ontwikkeld door SECO met de steun van stakeholders in hergebruik materialen–is gebaseerd op een evaluatiegids en technische bijlagen. De ontwikkeling van het label wordt begeleid door een adviescommissie bestaande uit experts en vertegenwoordigers van de sector.
Deze attestering voor hergebruikactoren heeft als doel de betrouwbaarheid van hun praktijken in de hergebruikketen aan te tonen en de gedeelde informatie over de technische prestaties van hergebruikte materialen te waarborgen.
Nettowinst Biodiversiteit (BNG)
Een Biodiversity Net Gain (BNG) audit beoordeelt de impact van een bouwproject op de biodiversiteit en identificeert kansen om een biodiversiteitstoename te realiseren. Dit omvat het analyseren van habitats, soortenrijkdom en ecologische connectiviteit.
BNG wordt bij voorkeur ingezet bij stedelijke transformaties of grote gebiedsontwikkelingen. In het Verenigd Koninkrijk is een biodiversiteitstoename van minimaal 10% reeds een verplicht streefdoel voor alle ontwikkelingsprojecten.
BREEAM Landgebruik & Ecologie
Binnen BREEAM kunnen credits worden behaald op verschillende duurzaamheidsthema's, waaronder biodiversiteit (LE 01 tot 05). Het omschrijft specifieke voorwaarden voor duurzaam landgebruik, de bescherming en creatie van habitats, alsook de verbetering van de biodiversiteit op lange termijn voor de bouwlocatie en omliggende gebieden.
Wij kunnen u ondersteunen met de benodigde analyses en het verzamelen van bewijsmateriaal om de biodiversiteit van uw bouwproject te behouden of te verbeteren binnen dit kader.
BiodiverCity
Dit label beoordeelt de ecologische prestaties van nieuwbouw- en grootschalige renovatieprojecten. Daarnaast verhoogt het de waarde van uw eigendom en biedt het een aanvulling op internationale duurzaamheidscertificeringen zoals BREEAM, DGNB, LEED, ... Biodiversiteit wordt er weliswaar mee in opgenomen, maar niet diepgaand geanalyseerd.
Het BiodiverCity-label is geschikt voor alle stedelijke ontwikkelings- en renovatieprojecten, zowel in stedelijke, voorstedelijke als natuurlijke omgevingen. Het is vooral relevant voor gebouwen die zowel gebruikers als uitgebreide buitenruimtes hebben.