Screening & monitoring
Het EU Taxonomie-kader bepaalt welke economische activiteiten volgens Europese normen als duurzaam kunnen worden beschouwd. Activiteiten worden beoordeeld op basis van zes belangrijke klimaat- en milieupijlers, met specifieke technische criteria die per activiteit gevolgd moeten worden om in overeenstemming te zijn met de EU-taxonomie.
Door een uniforme definitie van duurzaamheid vast te stellen, wil Europa greenwashing effectief tegengaan en financiële stromen naar duurzame activiteiten leiden. Vanuit investerings- en bankperspectief (SFDR) en voor bedrijven (CSRD) zal dit in de toekomst steeds belangrijker worden.
Vastgoed- en infrastructuurprojecten die aan deze technische criteria voldoen, zullen niet alleen als duurzaam worden erkend, maar wellicht in de toekomst ook aantrekkelijkere voorwaarden kunnen verkrijgen. Bovendien kunnen de betrokken bouwactoren hun duurzaam imago beter naar buiten toe uitdragen.
Criteria voor activiteiten
Wist je dat ?
Voor vastgoed is het momenteel uitsluitend mogelijk om substantieel bij te dragen aan klimaatmitigatie, -adaptatie of circulariteit.
Bekende activiteiten in de bouwsector
Diverse activiteiten binnen vastgoed, waarvoor criteria zijn opgesteld:
- Sloop van gebouwen
- Individuele maatregelen voor energetische renovaties
- Bouw van nieuwe gebouwen
- Renovatie van bestaande structuren
- Aankoop en beheer van vastgoed
Daarnaast zijn er activiteiten gerelateerd aan infrastructuur, zoals:
- Gebruik van beton in civiele werken
- Bouw en exploitatie van tunnels, bruggen, dammen en andere civiele constructies
Ons aanbod
Wij leveren een gedetailleerd rapport dat kan worden voorgelegd aan banken, investeerders, en andere stakeholders. Dit rapport ondersteunt uw ambities om te aligneren met de EU Taxonomie.
Wanneer kunt u beroep doen op ons?
Wij kunnen u in verschillende fasen van uw project ondersteunen. Tijdens de ontwerpfase kunnen wij uw project screenen om te beoordelen of bijsturing nodig is. Tijdens de bouwfase bieden wij monitoring aan om het risico op niet-alignering te normaliseren. We kunnen dit aanbieden als een opzichzelfstaande dienst of in combinatie met een technische controle of een BREEAM/DGNB certificering.
Daarnaast kunnen wij een rapport opstellen dat u kunt gebruiken voor uw interne duurzaamheidsrapportage en dat kan worden voorgelegd aan banken, investeerders en andere stakeholders, om uw inspanningen en ambities met betrekking tot de EU-taxonomie te onderbouwen.
Screening & monitoring
Om deze overeenstemming te kunnen waarborgen, moeten economische activiteiten worden getoetst aan dezelfde zes klimaat- en milieudoelstellingen van de EU-taxonomie. Hierbij moet worden aangetoond dat de activiteiten geen significante negatieve impact hebben op één van deze doelstellingen.
Indien er sprake is van mogelijke schade, moeten de te nemen maatregelen worden aangegeven om elk risico op aanzienlijke schade te beheersen.
Als dit niet mogelijk blijkt of als tijdens de uitvoering van het project niet aan deze eisen wordt voldaan, kan dit leiden tot het intrekken van de financiering of de terugvordering van de verstrekte middelen.
Wanneer kunt u beroep doen op ons?
Wij kunnen u in verschillende fasen van uw project ondersteunen. Tijdens de ontwerpfase kunnen wij uw project screenen om te beoordelen of bijsturing nodig is. Tijdens de bouwfase bieden wij monitoring aan om het risico op het niet respecteren van de doelstellingen te normaliseren. We kunnen dit aanbieden als een opzichzelfstaande dienst of in combinatie met een technische controle of een GRO of LEVEL(s) ondersteuning.
Dankzij ons onafhankelijk statuut is belangenvermenging uitgesloten, waardoor we volledig objectief kunnen werken. Dit leidt tot een betrouwbaar technisch rapport dat u kunt gebruiken om uw inspanningen en ambities met betrekking tot het DNSH-beginsel te onderbouwen.